Skip to main content

Vanliga frågor

Svaren på de vanligaste frågorna

Vid skada


Hur anmäler jag en skada?
Se ert försäkringsbrev för information om försäkringsgivarens kontaktuppgifter. Ni hittar även informationen under rubrikenVid skada.
Vad ska jag tänka på vid en ansvarsskada?
Dokumentera med foton, skisser, dagbok, vittnen etc. Ta fram alla handlingar för entreprenaden/andra avtal, mail, sms, brev. Anmäl till försäkringsbolaget och meddela även beställaren att anmäla till sitt försäkringsbolag, den som äger egendomen är ansvarig för att återställa vid skada. Informera eventuell underentreprenör (som också anmäler på sin försäkring). Ta inte på er ansvar eller betala ersättning. Uppmana kunden att skicka ett samlat krav till er som försäkringsbolaget bedömer. Försäkringsbolaget utreder om ni är betalningsskyldiga och sköter kontakten med er och er beställare.
Vad händer om jag tar på mig kostnader för en skada?
Om du tar på dig kostnader eller reparerar skada innebär det inte per automatik att ersättning utbetalas från försäkringen. Skulle du vilja ge kunden något i goodwill så gör det skriftligt och avsäg dig ansvaret.

Företag och ansvar


Hur beställer jag ett nytt entreprenadbevis (även kallat försäkringsbevis)?
Mejla in företagsnamn och organisationsnummer till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. och be om ett entreprenadbevis. Tänk på att premien måste vara inbetald för den försäkringsperiod ni önskar beställa entreprenadbevis för.
Jag ska flytta till ny adress, vad behöver jag informera er om?
För företagsförsäkringen gäller fritt försäkringsställe i hela Sverige. Det innebär att ni inte behöver informera oss om ni byter lokaler. Om ni har uppdaterade kontaktvägar är det dock viktigt att vi får den informationen så att era handlingar kommer fram.
Ingår nyckelförlust i företagsförsäkringen?

Om du tappar bort en huvudnyckel till ett bostadsområde kan de vara skönt och ekonomiskt bra att ha en försäkring som hjälper dig. Har ni tecknat företagsförsäkring via oss ingår givetvis nyckelförlust till höga belopp. Försäkringsbolaget har dock vissa aktsamhetskrav exempelvis märk aldrig nyckeln med adress eller namn, nycklar måste förvaras i ett godkänt värdeskåp och lämna aldrig nycklar i bilen.

Försäkringsbolaget har dock vissa aktsamhetskrav, exempelvis:

  • Märk aldrig nyckel med adress och namn
  • Förvara aldrig förteckning över nycklar på samma ställe som nycklarna
  • Förvara nycklar i godkänt värdeskåp
  • Lämna aldrig nycklar i bilen

Tänk på att borttappad nyckel inte per automatik innebär att ersättning utbetalas av försäkringen. Det krävs en ansvarsutredning samt ett möjligt samband mellan en borttappad nyckel och risk för inbrott i fastigheten.

Meddela nyckelägaren att ni anmäler till ert försäkringsbolag och invänta utredning

Hur bedömer jag beställarnas krav i entreprenadavtalet?

Beställarna är experter på att kräva irrelevanta utökningar på försäkringssidan i entreprenadavtalet utöver de krav som ställs i standardavtalen AB/ABT. Låt din försäkringsrådgivare hjälpa dig om du är tveksam. Vi hjälper dig så du har rätt försäkring, inte tar på dig för stora risker och om det behövs, hjälper dig i dialogen med beställaren.

Det är relativt vanligt att beställare kräver att du ska uppvisa ett försäkringsskydd innan du ens har vunnit uppdraget, vilket kan göra att det blir onödigt dyra premier för dig som företagare. Du som har tecknat företagsförsäkring via oss, bör i dessa fall direkt ta kontakt med våra försäkringsrådgivare på Säkra så hjälper de dig att lösa detta. Med företagsförsäkringen har du redan marknadens bredaste skydd, så våga lyft fram den till beställaren och oftast räcker den fullt gott.

Har jag rätt försäkring för hyrd, lånad och leasad egendom?
Om du hyr/leasar egendom, vill ägaren till objektet att det är rätt försäkrat. Jämför alltid först vad leasingbolaget erbjuder för försäkring och vad som redan ingår i din företagsförsäkring. I företagsförsäkringen ingår detta oftast som ”annans egendom”, vilket innebär att du kanske köper ett extraskydd som du redan har i din egen försäkring. Har ni tecknat företagsförsäkringen via erbjudandet hos oss på Säkra ingår detta givetvis. Tänk dock på att det kan finnas skillnader i självrisken, samt att du måste ha skrivit ett hyres/leasingavtal för att försäkringen ska gälla.
När ska man använda rättsskyddsförsäkringen?
Det är självklart inte meningen att ett rättskyddmoment i försäkring ska leda till att man driver alla tvister till rättegång. Däremot ska man känna trygghet i att om man verkligen behöver ekonomisk hjälp så ska man kunna få det, exempelvis för att driva en tvist eller försvara sig om någon annan stämmer dig. Oaktat försäkringsersättning är en rättstvist extremt tidskrävande och dyrt. Du bör alltid tänka på att du har en självrisk i grunden och att du även får betala minst 20 % av den totala kostnaden över grundsjälvrisken. Vissa mål, som småmål och arbetstvister, omfattas inte. Här är det viktigt att läsa villkoren, eller fråga våra försäkringsrådgivare på Säkra om hjälp. Rättsskyddsförsäkring ersätter ombuds- och /eller rättegångskostnader.
Vad är skillnaden på hem och företagsförsäkring?

Försäkringsbolagen skiljer strikt på privat egendom/företagets egendom och fritid/arbetstid. Du kan till exempel inte få ersättning för privat egendom på en företagsförsäkring. Det finns dock vissa undantag, till exempel vid tjänsteresa då tjänstereseförsäkringen kan träda in för dina privata ägodelar. Du kan inte heller använda reseförsäkringen i din hemförsäkring som skydd när du är på tjänsteresa.

Företaget har oftast högre självrisk än en hemförsäkring i och med att det finns olika syften med försäkringsskydden. En företagsförsäkring är inte byggd att ersätta när du tappar din telefon och skärmen spricker. Ett skydd för företaget ska däremot hjälpa dig när du är i ekonomisk knipa, exempelvis när du får inbrott och behöver köpa nya maskiner eller när verkstaden har brunnit ned.


Fordon


Jag har köpt en ny bil, hur gör jag för att försäkra den?

Med förutsättningen att ni har tecknat ett flerfordonsavtal hos Protector för bilens fordonsklass behöver ni inte meddela oss när ni köpt en ny bil med registreringsnummer. Protector tecknar automatiskt upp de fordon som ägs av företaget.

Om ni tecknat en prova-på-försäkring behöver ni kontakta försäkringsbolaget och be dem annullera försäkringen efter provperioden är slut. Fordonet flyttas då över till Protector så snart försäkringsbolaget dragit sitt bevis.

OBS tänk på att ni behöver kontakta Säkra om ni köpt eller sålt oregistrerade fordon.

Behöver jag teckna försäkring för påbyggda släp?

Många företagare missar att ha rätt försäkringsskydd för påbyggda släp. Du bör teckna en separat fordonsförsäkring för stöld/brand/karosskada för din skylift/kompressor.

En bra tumregel är att om du kan förflytta släpet/skyliften medan du exempelvis står i korgen bör du teckna en ansvarsförsäkring. Du får då ett bättre skydd om du skulle råka skada en person eller skada någon annans egendom.

Låna inte ut skyliften utan att först ha kontrollerat om detta är okej försäkringsmässigt.


Fastighet


Vi har fått in skadedjur i lokalen, vad gör jag nu?

Om ni hyr lokalen kontaktar ni er hyresvärd och ber dem anmäla det till sitt försäkringsbolag. Om ni äger fastigheten och har er fastighetsförsäkring via oss kontaktar ni ert lokala Anticimexkontor för sanering av skadedjur. Ange Moderna som försäkringsgivare samt aktuellt avtalsnummer.

Observera att försäkringen enbart täcker utrymmen som bostad/kontor.


Transport


Vad gäller vid transporter?

När man importerar eller exporterar varor och gods så tar man ofta hjälp av en speditör eller transportör. För att ens varor ska vara försäkrade under transporten så behöver man själv teckna en transportförsäkring. Transportören/Speditören har sällan försäkring för era varor, däremot kan dom ha en begränsad ansvarsförsäkring som kan gälla i dom fallen där transportören är vållande till skadan. Skyddet räcker dock sällan till och ersättningen för era varor uteblir.

I en vanlig företagsförsäkring finns det inget skydd för transporter. Därför behöver man som företagare se över sina risker och teckna en separat transportförsäkring. Kontrollera även vilka avtal/incoterms ni använder er av. Här regleras vem som är ansvarig för transporten och när ansvaret övergår från säljare/köpare.

Övriga frågor


Vad är skillnaden på Säkra och en försäkringsgivare?

Säkra är försäkringsförmedlare som administrerar och ser till så ni har rätt försäkringsskydd för er bransch. Ni kontaktar Säkra vid frågor gällande försäkringarnas innehåll, fakturor med mera.

Försäkringsbolaget reglerar skador som anmäls och det är till Försäkringsbolaget som skadeanmälan ska göras.