Skip to main content

Elsäkerhet

Skadeförebyggande gällande elsäkerhet

El kan vara farligt, därför är det viktigt att följa de säkerhetsföreskrifter som finns. Här är några generella rekommendationer för att minimera riskerna.
  • Behörighet - Gå aldrig in i en el-anläggning eller liknande om du inte är utbildad elektriker med behörighet. Arbeta aldrig i en strömförande anläggning. Betrakta varje anläggning som strömförande tills du förvissat dig om att den är strömlös (t ex genom att ta ut säkringen).
  • Renhållning - Håll rent i och runt omkring el-centralen. Det får inte bli en avlastningsplats för bildäck, tomlådor eller någonting överhuvudtaget. Dörren till el-centralen ska alltid vara låst och endast behörig personal ska kunna få tillträde.
  • Tillfällig installation - ”Tillfälliga installationer” bör inte förekomma. Om en sådan är absolut nödvändig får den inte bli permanentad för att ”det fungerar bra ändå”.
  • Översyn - Håll ett öga på kontakter, strömbrytare, vägguttag och liknande så att de är absolut intakta. Varje litet fel i en sådan kan vara farligt.
  • Säkringar - Använd aldrig hemmagjorda säkringar. Försök inte byta till högre styrkor på säkringar. Varje sådan åtgärd innebär en personskade- och brandrisk.
  • El-säkerhet - Experimentera aldrig med el. Alla starkströmsanläggningar, även batteridrivna, kan vara brandfarliga. Anläggningar med mer än 100 V är i regel livsfarliga.
  • Blinkande lysrör och halogenlampor - Halogenlampor kan bli så varma som 200–250° C. Därför är det extra viktigt att kontrollera att de är monterade enligt tillverkarens anvisningar. Placera heller aldrig halogenlampor över sängar eller möbler. Blinkande lysrör medför en ökad risk för att tändaren börjar glöda och kan orsaka en brand. Byt därför direkt ut blinkande lysrör och sätt dit säkerhetsglimtändare om detta inte finns.